Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Рила - врата към Агарта

ПЛАНИНАТА – ОБИТЕЛ НА РАЗУМНИ СЪЩЕСТВА

Алтернативен линк


ПЛАНИНАТА – ОБИТЕЛ НА РАЗУМНИ СЪЩЕСТВА




Почвата, която стои, е твърда.

Дървото, което стои и расте, е търпеливо.

Водата, която тече, е чиста.

Въздухът, който вее, е свеж.

Светлината, която свети, е силна и жива.

И човекът, който мисли, е разумен и щастлив.

Защото в него самия животът, знанието, светлината, свободата и любовта в съвършена пълнота се сливат.

15, с. 53



Онези от вас, които са дошли на планината, мислят, че са сами, че няма никой около тях. Те се заблуждават, много същества има около тях: слънцето, въздухът, водите, камъните. Ще кажете, че те не са живи, нищо не разбират. Който мисли така, той се намира в илюзиите на живота. Всичко, което ви обикаля, е живо. Но за да се убедите в това, трябва да минете през илюзиите, да видите, че те нямат това съдържание, което влагате в тях.

11, с. 14



Планината търпи само ония хора, които живеят хармонично. Не живеят ли хармонично, тя изпраща дъжд, вятър, гръм, светкавици и ги заставя да слязат долу. Планината не търпи никакво недоволство. Недоволен е само онзи, който не разбира Божиите пътища.

8, с. 77



Духовният свят, за който говоря, не е далеч от вас. От живота ви зависи дали ще се движите в грубия физически свят, или в ду­хов­­ния, в любовта на ангелите. Ако със своите мисли, чувства и по­­стъпки вие се движите между ангелите, те ще се грижат за вас, ще предвиждат нуждите ви и ще ги задоволяват. И тогава ако сте на планината и се нуждаете от храна и дрехи, те ще намерят някой до­­бър човек на земята и чрез него ще ви изпратят всичко, което ви е необходимо.

8, с. 88



Съществата обичат места, където не стъпва човешки крак, за да не ги безпокоят. Те знаят изкуството да стават видими и не­ви­дими. Тук имат жилища и живеят полуфизически и полуастрален жи­вот. Тези същества са били някога хора. Те са служебни същества, слу­жители на други по-напреднали Същества, които са завършили сво­ето развитие и направляват всичко в Природата.

13, с. 10



Съвременните учени се намират в крив път, ако смятат, че мо­­гат да завладеят Природата. Тя не позволява да я владееш. Са­­мо ра­зумният човек може да впряга силите на Природата, за­що­­то той се съобразява с нейните закони. Никой не може да под­чи­ни При­ро­да­та, но трябва да се учи от нея. Намираме се в един ор­ганизиран свят и мислим, че ние сме фактори и че ние уреждаме ра­ботите, и вслед­ствие на това идват големи заблуждения. При­ро­дата наказва мър­зеливите и дава добри условия на тези, които са работили. Тя пра­ви милиони опити и оставя най-хубавото. И днес прави своите опи­ти. Всякога превеждай нещата в При­родата. Ко­гато при въз­при­емане на светлината се съсредоточиш в Бо­жес­­твения свят, свет­ли­ната ще ти проговори. Тя е жива. Докато всич­­ко не оживее във вас, вие още не сте в Пра­вия път. Разумните съ­щества творят всичко в света. На Зе­мя­та ще из­след­ваме ме­то­дите за прилагане. За да се създаде Зе­мя­та, е тряб­вало мисъл. За да се създаде въздухът, е трябвало ми­съл. За да изпраща Слън­цето светлина, топлина, е тряб­вало ми­съл. Хо­рата отричат това и смя­тат, че ние сме един­с­т­вените съ­щес­т­ва, които мислят.

13, с. 181



Като наблюдавате местностите около езерата, виждате, че те имат особен строеж, особена архитектура, която никой обикновен чо­век не може да изработи. Тук са работили съвършени, възвишени съ­щества, пред които и най-учените хора на земята са деца от за­ба­вачницата или от първо отделение. Тези местности са едни от най-красивите места на Рила. Като се движите около езерата, изу­ча­вайте флората и фауната на Рила, както и разположението, стро­е­жа и състава на скалите и на земните пластове. Да се движи човек по планините съзнателно, това значи да изпитва истинска, Бо­жес­т­ве­на радост.

10, с. 149



Всички тези форми са направени от други същества и сега вие се ползвате.

Тези форми тук са работени в течение на милиони години. То­ва е за онзи, който разбира. Господ е турил всеки камък на мяс­то­то му.

Колко същества и колко време са работили, за да направят не­що подобно на тая гледка, която виждаме!

Не са работили хора, а високоинтелигентни същества, които не са грешили.

Като гледам тези места, виждам колко труд са употребили ан­гелите тук.

Напредналите същества са работили тук по един велик план. То­ва е грандиозен строеж!

Строенето на тези планини от разумни същества, това е цяла ис­тория.

Каква разумност се крие сега в тази затворена книга!

Онези, които са строили тази местност, са строили за ра­зум­ни­те хора. Когато някой човек пише книга, не я пише за глупавите, а за умните. Вятърът вее за вас. Реките текат за вас. Слънцето грее за вас.

Земята е построена от същества, които са завършили своята ево­люция и като последна задача им е било дадено да създадат зе­мята, като са им дали и всички материали.

Във всички форми, които са направени, те са вложили своите идеи, своите мисли. Затова ние изпитваме особена приятност, когато се намираме всред Природата. Когато сме в досег с камъните, цве­тя­та, езерата, ние се свързваме с идеите на напредналите същества и със самите тях.

Земята не е завършила още своето развитие. Върху нея и се­га работят и ще работят още върху нейния строеж тези съвършени съ­щества.

12, с. 13



Възлизането на планината е много важно! В нея има скрити енер­гии, богатства!

Когато отидем в София и помислим за тук, то известна енергия от тука ще протече към София, ще се образува течение.

Тези места тук са места на силата. Тук човек трябва да бъде вни­мателен. Иначе може да пострада. В планините има силови ли­нии. Тези камъни са наредени като тераси. Те са свързани със си­ло­вите линии на водата, която пада надолу. Онези, които са създали све­та, са имали замах, предвиждали са много векове напред, за да има какво да работят поколенията, които идат.

Тук, на планината, в човека се влива повече жизнена сила – пра­на.

Когато човек се отнася към Природата с любов, тя му разкрива сво­ите тайни.

12, с. 52



Бъдете весели. Живеем в един разумен свят. Всичко говори: свет­лината говори и въздухът говори.

Например слушате чужд език да се говори, но не го разбирате и казвате: “Какъв неопределен шум!” Същото е и по отношение на Природата. Като не знаете езика й, слушате само шум. А това е език. Един ден, като станете учени, ще разбирате нейния език.

Трябва да се радваме на работата на милионите същества, ко­ито са работили. И ние работим. На нашата работа ще се радват дру­ги същества след нас.

12, с. 53



Днешният хубав ден е израз на живота на онези Напреднали Съ­щества, които участват днес заедно с нас. Сега те присъстват, тех­ните сърца са отворени и изпращат своето благословение.

Днес ние се срещаме с онези, които са си дали среща. Све­ти­и­те и ангелите правят днес среща и ние присъстваме на тяхната сре­ща. Ангелите са сега с нас. В днешния ден всички тези същества се събират около нас.

Съществата, които ви предшестват, имат известни пос­ти­же­ния. И вие искате да имате техните постижения, тяхната опитност. Те са проправили пътя. А сегашният ваш живот е идеал на други съ­щества, които седят по-долу от вас.

Животът на един ангел е по-интересен, отколкото животът на ця­лото човечество. А когато се завърши процесът на човешкото раз­витие, тогава и животът на човечеството ще бъде интересен.

Добре е човек да мисли за Напредналите Същества, за тех­ни­те идеи, за тяхната интелигентност, за тяхната чистота! И когато мис­ли, да изпитва любов към тях.

Ако човек има любов към тях, то те ще му се изявят.

Ранните сутринни часове, преди изгрев слънце, са най-бла­го­при­ятни за това.

Хубаво е човек да се моли не в палатката си, но да излезе вън.

Трябва да се знае, че човек, който не е влязъл във връзка с Бо­га, с никого не може да влезе във връзка.

12, с. 33, 34



Ако цялото човечество направи връзка с Възвишените Съ­щес­тва, това ще бъде новата епоха. И тогава човек ще получава съз­нателно знания от другия свят. Когато му дойде времето, всеки чо­век ще влезе във връзка с Напредналите Същества. В при­със­т­ви­ето на един ангел ти ще почувстваш в себе си голям преврат, ще имаш желание да живееш за велик идеал. Когато човек се пробуди, ще говори с ангелите, онзи свят ще бъде отворен за него.

12, с. 156






НАГОРЕ